Nyaki fájdalmak okai

Nyaki fájdalmak okai másolat

A nyaki fájdalmak számos okból adódhatnak, beleértve a mozgáshiányt, a rossz testtartást, a stresszt, a csigolyatörést vagy a hát- és nyakizom-sérüléseket. Azok, akik nyaki fájdalmakkal küzdenek, általában fájdalomcsillapítókat és nyugtatókat használnak, de ezek csak átmeneti megoldást jelentenek.

Ebben a blogposztban az izomgörcs okozta nyaki fájdalmakról szeretnék írni. Jelen poszt nem fog kitérni a sérülésből eredő problémák okaira és kezelésére. 

Az Izomgörcs okozta nyaki fájdalom egyik leggyakoribb oka a csuklyás izom vagy a lapocka emelő izom görcse.

Mitől alakulhat ki ez az izomgörcs

 • Hírtelen mozdulat
 • Rossz tartás
 • Az arra érzékenyeknél a huzat vagy az időjárásváltozás
 • Elfekvés
 • VAGY ÉPPEN A STRESSZ VAGY A SZORONGÁS

Az állandó nyaki fájdalmak kezelése fontos, mert ha hosszú ideig fennállnak, a fájdalom tovább terjedhet a vállakra és a karokra, és akadályozhatja a mindennapi tevékenységek végzését.

Rossz testtartásból eredő nyaki fájdalom

A nyaki rossz tartás olyan testtartás, amelyet a nyak hosszú távú előrehajlása jellemez, ami a nyakizmok feszültségét és fájdalmát okozza. Az okai között szerepelnek a túl sok ülőmunka, a rossz íróasztal-beállítás, a folyamatosan leeresztett fej, a számítógépes játékok vagy a mobiltelefon használata.

A rossz testtartás hosszú távon komoly következményekkel járhat, beleértve a fájdalmat a nyakban, a vállakban és a hátban, a szédülést, a fejfájást, az alvászavarokat és a fokozott stresszt. Az idővel ez a testtartás károsíthatja a csigolyákat, a nyaki gerincet és a nyaki idegeket is.

Annak érdekében, hogy megelőzd a nyaki rossz tartás következményeit, fontos, hogy folyamatosan figyelj a testtartásodra, és korrigáld, ha szükséges. Javasoljuk, hogy változtasd meg az íróasztalod beállítását, és állítsd be a számítógéped képernyőjét úgy, hogy a szemed szintjében legyen. Az ülőmunka közben folyamatosan végezz nyakgyakorlatokat, és időnként állj fel, mozogj.

A lágy csontkovács módszer a nyaki fájdalmak kezelésére különösen hatékony lehet, mert célzottan kezeli a fájdalom forrását.

Hirtelen mozdulatból eredő nyaki fájdalom

A nyak hirtelen mozgásának következtében kialakuló nyaki fájdalom oka a nyak izmainak, inainak és szalagjainak megsérülése. A fájdalom lehet enyhe, közepes vagy súlyos, és akár a nyak, a vállak, a karok és a fej területén is jelentkezhet. A nyaki fájdalom kezelésének fő célja a fájdalom enyhítése és a nyak funkciójának visszaállítása.

A nyaki fájdalom kezelésének fő célja a fájdalom enyhítése és a nyak funkciójának visszaállítása. A lágy csontkovács kezelést lehet kombinálni fizioterápiával, masszázzsal, gyógyszeres kezeléssel is. A lágy csontkovács kezelés segíthet a fájdalom enyhítésében, a mozgás korlátozottságának megszüntetésében, és a nyak izmainak erősítésében. A masszázs pedig javíthatja a véráramlást és lazíthatja az izmokat, enyhítve a fájdalmat.

Fontos megjegyezni, hogy a lágy csontkovács kezelés könnyű, nem fájdalmas és nem invazív eljárás.

Érzékenyeknél a huzat vagy az időjárásváltozás

Az időjárás változásaival szembeni érzékenység nem betegség, de az érintetteknél a hőmérséklet ingadozása és a légnyomás gyors változása olyan testi panaszokban nyilvánul meg, mint nyaki fájdalmak, keringési problémák, koncentrációs problémák. Egy felmérés szerint az időjárásváltozás az emberek 60 százalékánál okoz valamilyen problémát. Ez az óriási szám már a gazdaságra is hatással van, mivel a napi munkavégzést is meg tudja nehezíteni. 

Mit tegyünk, hogy csökkenthessük a tüneteket.

 • Immunrendszer erősítése. 
 • A lakás rendszeres szellőztetése
 • Figyeljünk a változatos étrendre és a megfelelő vitaminok és nyomelemek bevitelére.
 • Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, Természetesen ez semmiképpen nem lehet alkohol (és igen a sör is ide tartozik)
 • Sportoljon rendszeresen, napi fél óda mozgás, ami lehet akár intenzív séta is sokat segít.
 • Pihenjen a lehető legtöbbet a változékony időben. 

Érdemes többször felkeresni egy lágy csontkovácsot, az év azon időszakában, amikor az időjárás nagyon változékony. Az izmok lazításával megelőzhető a krónikus fájdalom kialakulása.

Stressz vagy szorongás okozta nyaki fájdalmak

A stressz és a szorongás olyan reakciók, amelyek fiziológiai változásokat idéznek elő a szervezetünkben, amelyek között az izmok feszültsége is szerepel. Ha a stressz vagy a szorongás folyamatosan jelen van az életünkben, az növelheti a nyaki fájdalom kialakulásának valószínűségét.

Az ilyen fájdalom enyhítésére a masszázs és a csontkovácsolás mellett javasolt a stressz-kezelés és a szorongás-kezelés, például a relaxációs technikák, a meditáció, a jóga vagy a kognitív viselkedésterápia. Az izmok erősítése is javíthat a fájdalom tünetein, ezért ajánlott rendszeresen végzett nyakgyakorlatokat beiktatni az edzéstervbe.

Ha a stressz vagy a szorongás okozta nyaki fájdalom folyamatosan jelentkezik, ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy megállapítsák a fájdalom valódi okát, és hogy a leghatékonyabb kezelési lehetőségeket javasolják. Az orvos képes lesz javasolni a leghatékonyabb stressz-kezelési és szorongás-kezelési stratégiákat, beleértve a gyógyszeres kezelést, ha szükséges. 

Sajnos a modern korunk egyik legnagyobb problémája a stressz és a szorongás, amit csendes gyilkosnak is neveznek.

A lágy csontkovács kezelés hatékony lehet, de mindig javasolt orvosi tanácsot kérni a kezelés előtt. A csontkovács kezelés mellett más kezelési lehetőségek is elérhetők, beleértve a fizikoterápiát, a masszázst, a gyógytornát és az életmód-változtatásokat. A megfelelő kezelés kiválasztása függ a fájdalom okától és a beteg egyéni igényeitől.

Elérhetőségeim

Tibold Zoltán csontkovács telefonszám
Tibold Zoltán csontkovács email cím
Tibold Zoltán csontkovács cím

2900 Komárom, Táncsics Mihály utca 34.

Tibold Zoltán csontkovács cím

1126 Budapest, Szendrő u. 36. (Egocentrum szépségszalon)

Időpontfoglalás

Jelenleg telefonon vagy emailen lehet időpontot foglalni. Várom hívását minden hétköznap 8-18 óra között.

Tibold Zoltán csontkovács telefonszám
Tibold Zoltán csontkovács email cím

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük