Tartáshibák

Tartáshibák

Az emberi gerinc a természet mesterműve. Nem csak a fejet köti össze az alsó végtagokkal, de az emberi test statikájában is hatalmas szerepe van.
A gerincoszlop felső részén domborulat van, míg az alsó részen homorulat. Ez a különleges forma biztosítja az emberi tartás statikusságát járás és állás közben.
Ennek a domborulatnak és homorulatnak az eltérései szokták a tartási problémákat okozni. Az elváltozás lehet nyílirányú vagy oldalirányú vagy azok kombinációja is.

A helytelen testtartás hosszú távon komoly problémákat okozhat a gerinc egészségében. A háti tartáshibák az egyik leggyakoribb probléma, amelyet a modern életmód, a rosszul kialakított ülőhelyek, az ülő életmód és más tényezők okozhatnak. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori háti tartáshibát, valamint azok következményeit és megoldási lehetőségeit.

Emberek tucatjai élnek állandó fájdalommal csak azért, mert rosszul választanak ülőhelyet vagy éppen rosszul választják meg az asztal magasságát.

Hátrahajló vállak

A hátrahajló vállak a nyak és a váll izmainak túlterhelését okozzák, és az idő múlásával tartós fájdalomhoz és merevséghez vezethetnek.

Az egyik legegyszerűbb megoldás a problémára az, hogy tudatosan megpróbáljuk tartani a vállakat egyenesen, és rendszeresen végezzünk nyak- és vállizom erősítő gyakorlatokat.

Kerek hát

A kerek hát jellemzően az ülő életmóddal és a gyenge hátizmokkal jár együtt. Ez a tartáshiba megnöveli a nyak és a hátizmok terhelését, és akár tartós fájdalmat is okozhat.

A megoldás a problémára nem meglepő módon az, hogy tudatosan megpróbáljuk megőrizni a jó testtartást, és rendszeresen végezzünk hátizom erősítő gyakorlatokat.

Döntött medence

A döntött medence a gerinc íveit módosítja, és fájdalmat és merevséget okozhat a derékban és a hátban. Ennek az okai között szerepelhet a túlsúly, a rosszul kialakított ülőhelyek és az egészségtelen életmód.

A megoldás a problémára az, hogy tudatosan megpróbáljuk megtartani a deréktáji ívet, és rendszeresen végezzünk derékizom erősítő gyakorlatokat.

Homorú hát

A homorú hát általában az alacsonyabb hátizmok gyengeségével jár együtt, és hosszú távon problémákat okozhat a gerinc egészségében.

A megoldás a problémára az, hogy tudatosan megpróbáljuk megtartani a jó testtartást, és rendszeresen végezzünk hátizom erősítő gyakorlatokat.

Amint látszik a felsorolásból is, a megoldás minden esetben az, ha megpróbálunk odafigyelni a helyes tartásra és a háti izmokat folyamatosan edzésben tartjuk.

A helyes testtartás fontos a gerinc egészségének megőrzése szempontjából. A helytelen testtartás hosszú távon fájdalmat, merevséget és más problémákat okozhat. A problémák megelőzése érdekében fontos rendszeresen ellenőrizni a testtartást, és megpróbálni javítani azt, ha szükséges. Egyes esetekben azonban már kialakult tartáshibákat is lehet javítani rendszeres mozgással és speciális gyakorlatokkal. Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a testtartásunkat, és tegyünk az egészséges gerincért!

Kezelések helyszínei

Tibold Zoltán csontkovács cím

1126 Budapest, Szendrő u. 36. (Egocentrum szépségszalon)

Tibold Zoltán csontkovács cím

2900 Komárom, Táncsics Mihály utca 34.

Elérhetőségeim

Tibold Zoltán csontkovács telefonszám
Tibold Zoltán csontkovács email cím

Időpontfoglalás

Jelenleg telefonon vagy emailen lehet időpontot foglalni. Várom hívását minden hétköznap 8-18 óra között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük