Derékfájás okai

Derékfájás okai

Foglaljon időpontot a 0620 3849427-es telefonszámon. Különleges egyedi módszeremmel szinte biztos, hogy Önnek is tudok segíteni

A derék körüli fájdalmak leggyakoribb okai

A legutóbbi tanulmányok szerint az emberek 80-90%-a szenved valamilyen derék körüli fájdalomtól. Ha neked is volt már ilyen panaszod, akkor pontosen tudod, hogy a legkisebb fájdalom is tönkre tudja tenni az ember koncentrációját, a pihenését, ami későbbiekben kihat a munkára és az élet minden területére. Habár az átlagember csak annyit szokott mondani, hogy fáj a derekam, de ezt a fájdalmat rengeteg minden okozhatja. Ebben a cikkben a legfontosabbakat fogjuk felsorolni. Későbbiekben a kezelésükre is ki fogunk térni.

Csigolya elmozdulás (Spondylolisthesis)

Amikor valamelyik csigolya elmozdul a helyéről, akkor beszélünk erről a betegségről. A legkisebb elmozdulás, ami lehet akár csak egyetlen milliméter is rettentes fájdalmakat tud okozni. Kialakulhat egy nehéz tárgy emelésétől vagy akár egy rossz tethelyzetben történő óvatlan mozdulattól is.

A fájdalmat az okozza, hogy a csigolya elmozdult helyzete miatt a gerinccsatornából kitüremkedik az ideg és erre az idegre külső nyomás nehezedik.

Gerinc ízületi porckopás (spondylosis)

A hátfájás gyakori oka a csigolyatesteket összekötő nyúlványok apró ízületinek kopása. Ekkor az ízületeket borító porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A legrosszabb ebben a betegségben, hogy nem feltétlenül kötődik az öregedési folyamathoz. Előfordul fiatalabbak körében is. Olyan tényezők okozhatják, befolyásolhatják, mint a 

  • Fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc)
  • Szerzett alaki eltérések (csontritkulás, csigolyatörés, fertőzések okozta problémák)
  • Fizikai túlterhelés (sérülések, elhízás, terhesség)

A fájdalmat az okozza, hogy a porcfelszín hiányában az ízületben olyan részek surlódnak, amelyek természetes helyzetben nem.

Gerincmeszesedés (spondylosis)

Van egy rossz hírem, 

Ez a főleg kor előrehaladtával – de nem annak következményeként – jelentkező, a gerinccsigolyákat érintő meszesedés, ami szűkíti a gerinccsatornát, és a lerakódások miatt nyomás kerül az idegre. A meszesedés sajnos sokszor már fiatal felnőttkorban elkezdődik.
A vélemények megoszlanak, hogy a porckorongok kopása miatt meszesedik-e a gerinc, védekezésképpen.
Viszont a meszesítő táplálkozás miatt (savasító ételek okozta elsalakosodás következménye) mindenképp keletkeznek lerakódások a gerincen.

A porckorong a lengéscsillapító, ami a gerincoszlopot alkotó csigolyák között található. A porckorong belső, lágy, zselészerű része, áttörve a kemény külső réteget kitüremkedik, és a közeli ideggyököket vagy a gerinccsatornában lévő gerincvelőt nyomni kezd, mely derékfájdalmat, mozgásbeszűkülést, alsó végtagokba lesugárzó fájdalmat, zsibbadást okozhat. Ezt porckorongsérvnek nevezzük. Leggyakrabban az ágyéki (lumbális) csigolyákat érinti, melyek minden egyes nap erőteljes használatban vannak.

Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)

A spodylolysthesis esetén a csigolya előre történő elcsúszásáról beszélünk. Leggyakrabban az 4. és 5. ágyéki csigolya között alakul ki. Amennyiben a gerinccsigolyák kimozdulnak a helyes, szimmetrikus állapotukból, a szervezet automatikusan megpróbálja korrigálni ezt. Ilyenkor a csigolyák melletti izomkötegek állandóan azon dolgoznak, hogy görcsös feszítéssel megfelelő pozíciójukban tartsák a csigolyákat. Ez a feszülés pedig viszonylag rövid idő alatt is derékfájáshoz vezethet.

Foglaljon időpontot a 0620 3849427-es telefonszámon. Különleges egyedi módszeremmel szinte biztos, hogy Önnek is tudok segíteni

Isiász

Az ülőideg zsába, más néven isiász olyankor alakul ki, amikor a porckorongsérv az ülőidegre gyakorol nyomást. Az ülőideg biztosítja az inger továbbítását az alsó végtagok és a legfontosabb farizmok felé.  Ha ez az irritált ideg, akkor a fájdalom jelentkezhet a fenék, a comb, a vádli és a lábfej részében, ami jellemzően hirtelen fellépő, égető, vagy tűszúráshoz hasonlatos fájdalomérzésként nyilvánul meg.

Lumbágó

A köznapi értelemben használt derékbecsípődés szó valójában egy elmozdult csigolyatest, esetleg porcrés szűkület, vagy porckorongsérv nyomása által kiváltott ideggyök érintettséget, ideggyulladást jelent. Ha ez a lumbális gerincszakaszon alakul ki, akkor lumbágóról beszélünk.

Gerincferdülés

Gerincferdülés következtében a csigolyák, porckorongok asszimetrikusan terhelődnek, és az egész vázrendszer statikai terhelése felborul. Idővel jelentős kopások, meszesedések jöhetnek létre a gerincen.Az ilyen eredetű hátfájdalomra jellemző tünetek, hogy pihenésre, mozgás hatására csökken, enyhül a fájdalom, valamint rendszerint reggeli derékmerevséggel jár.

Tekintse meg a referenciáim, amiket az általam kezelt betegeimtől kaptam.

Megnézem a referenciákat

SI ízületi fájdalom (sacroiliacalis ízület diszfunkció)

A sacroiliacalis ízület összeköti a gerinc alján lévő keresztcsontot a medence mindkét oldalával. Erős, kis mozgású ízület, amely elsősorban a felsőtest és az alsótest közötti ütéseket és feszültséget nyeli el. A sacroiliacalis ízület fájdalmassá válhat, ha begyullad, vagy ha túl sok vagy túl kevés az ízület mozgása.
Az SI ízület körüli fájdalmat hatékonyan lehet kezelni S.I. terápiával, erről bővebben olvahat itt.

Feszes, görcsös izmok

A görcsös, merev izmok (melyet stressz, a mozgásszegény és ülő életmód, a nyújtás hiánya is fokoz) egymás felé húzzák a gerinccsigolyákat. A csigolyák közötti erős nyomás miatt a porckoron nyomni kezdi az ideget.
A körteképű (piriformis) izom feszessége pedig sokaknál okoz isiászt.

Elérhetőségeim

Tibold Zoltán csontkovács telefonszám
Tibold Zoltán csontkovács email cím
Tibold Zoltán csontkovács cím

2900 Komárom, Táncsics Mihály utca 34.

Tibold Zoltán csontkovács cím

1126 Budapest, Szendrő u. 36. (Egocentrum szépségszalon)

Időpontfoglalás

Jelenleg telefonon vagy emailen lehet időpontot foglalni. Várom hívását minden hétköznap 8-18 óra között.

Tibold Zoltán csontkovács telefonszám
Tibold Zoltán csontkovács email cím

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük